fbpx

Foto izveštaj: Virtuelni money meetup | 28. novembar 2020. |

U subotu, 28. novembra, organizacija CEFIN (Centar za finansijsku edukaciju i osnaživanje), uz podršku Erste banke, održala je besplatan onlajn događaj Virtuelni Money Meetup, posvećen finansijskoj edukaciji.

Predavanje: Štednja i upravljanje ličnim finansija

  • Kako da naučite decu da štede i odgovorno se ponašaju prema novcu?
  • Zašto veća zarada neće uvek rešiti sve naše probleme iako verujemo da je tako?

Ovo su samo neka od pitanja na koja je tokom prvog predavanja o štednji i upravljanju ličnim finansijama odgovorila Nevena Milutinović, direktorka filijale Erste banke. Nevena se osvrnula i na značaj svakodnevnog zapisivanja troškova, naglasivši da je ovu praksu tokom celog života primenjivao čak i čuvani Rokfeler. Govorila je i o vrstama štednje, kao i prednostima i manama štednje u dinarima i stranim valutama, a osvrnula se i na pitanja koja treba da razmotrimo pri uzimanju kredita u banci. 

“Statistika pokazuje da se 70% naših svakodnevnih briga odnosi na brigu o novcu. Većina nas smatra da bi svi naši problemi bili rešeni ako bismo zarađivali samo 20% veću platu. Ostaje pitanje: da li je to zaista tako?”, istakla je Nevena Milutinović.

Panel: Let’s talk about money

O odnosu dece prema novcu i odgovornosti koju mališani treba da stiču ugledajući se na odrasle, govorili smo tokom panela “Let’s talk about money”. 

“Deca vide šta roditelji rade i tako se ponašaju. Sa decom treba da pričamo o novcu, a ljudi to ne rade dovoljno”, naglasila je Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske edukacije Erste banke.

Panelistkinje su diskutovale i o ličnim uverenjima i njihovom uticaju na odgajanje dece. “Kroz trošenje komuniciramo svoje vrednosti. Smatram da deca treba da se sećaju zajedničkih iskustava, a ne predmeta koje smo im kupili. Pričajte sa decom o novcu i zašto nešto (ne) kupujemo. Tako decu pripremamo za život”, poručila je Jovana Ružičić, direktorka centra za mame. 

Tokom panela osvrnuli smo se i na upravljanje finansijama u zajednici: “Čak 90% razvoda prouzrokovano je nesuglasicama o finansijama. Pod time ne podrazumevam nedostatak novca, već različite stavove o novcu i postavljanje prioreteta”, rekla je Karolina Herbut, predsednica CEFIN i dodala: “Briga o finansijama podrazumeva brigu o sebi. Ko će brinuti o nama ako ne mi sami? Kada deca vide da odrasli brinu o sebi, usvojiće taj model ponašanja.”

Panel o stambenim kreditima

Nakon kraće pauze i podsećanja publike da se prijavi na Giveaway, usledio je panel o stambenim kreditima: “Već od 1. juna krenula je kupoprodaja nekretnina, iako su se cene na tržištu povećale i pored očekivanja da će usled pandemije tržište pretrpeti promene”, reči su Jovane Rančić, agentkinje za nekretnine agencije City Expert.

Šta je prvi korak ako želimo da uzmemo stambeni kredit? Ovo je bilo jedno od najbitnijih pitanja koje je sagovornicama postavila moderatorka Karolina Herbut, finansijska savetnica i biznis kouč. Saznali smo da pre svega treba da u banci proverimo da li smo kreditno sposobni, tj. da li će nam banka dozvoliti da otpočnemo proces konkurisanja za stambeni kredit. Kako bi dobili kredit, postoje neophodni uslovi koje zaposleni moraju da ispune da bi mogli da konkurišu za stambeni kredit. O ovim uslovima govorila je Dragana Stankov, direktorka filijale Erste banke.

Jedna od važnih stavki o kojoj treba voditi računa je učešće. Dugo je minimalno učešće iznosilo 20% iznosa kredita, dok je danas preporuka NBS da bude 10%. Svakako ne treba upasti u zamku niskog učešća jer to istovremeno znači da iznos koji ćemo kroz godine vraćati biti veći. Takođe treba znati da je hipoteka nad stambenom jedinicom obavezna, da bi se banka obezbedila. Ukoliko u nekom trenutku dužnik shvati da neće imati novac da vrati banci, ima pravo da proda nekretninu, vrati banci preostali iznos kredita i zadrži razliku. Moguća je i prevremena otplata kredita, uz određenu naknadu i dogovor sa bankom. 

Zahvaljujemo se svima na praćenju događaja, postavljanju pitanja i učešću u giveawayu i čestitamo dobitnicima nagrada. Hvala što učestvujete u finansijskoj edukaciji.

Onlajn događaj Virtuelni money meetup 2020 možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

 

 

Scroll to Top