fbpx

Foto izveštaj: Virtuelni money meetup – Nedelja novca | 24. mart 2022. | Online finansijska edukacija

U četvrtak, 24. marta, održan je Virtuelni money meetup – događaj posvećen finansijskoj edukaciji koji je organizovao CEFIN – Centar za finansijsku edukaciju, uz podršku Erste banke. Ovim događajem smo ujedno obeležili Svetsku nedelju novca (Global Money Week) i Evropsku nedelju novca. Ove godine nam se kao partner događaja priključio i Udruženje banaka Srbije.

Panelisti – stručnjaci iz različitih oblasti, podelli su svoja znanja i razmišljanja tokom ovog online susreta. Razgovarali smo o dve teme:

  1. Finansijsko opismenjavanje dece – vodič za roditelje
  2. Mi i naše finansijsko zdravlje – kako brinemo o našem finansijskom zdravlju

Ceo događaj možeš da pogledaš putem ovog linka. Utisci gledalaca koji su uživo pratili panele bili su vema pozitivni, a u nastavku delimo sa tobom ključna pitanja i odgovore naših panelista.

Prvi panel: Finansijsko opismenjavanje dece

–        U kom uzrastu deca treba da počnu da uče o novcu?

–        Zašto finansijska edukacija nije uvedena u (osnovne) škole?

–        Da li naši đaci znaju kako da upravljaju novcem?

–        Ko sve treba da uči našu decu o osnovama finansija?

–        Da li deca treba da znaju da roditelji nemaju dovoljno novca u svakom trenutku?

O ovim, ali i drugim pitanjima o finansijskom opismenjavanju dece, razgovarali smo sa našim panelistima.

„U redu je da dece znaju da roditelji nekada nemaju novca. Treba biti iskren sa decom“, istakao je Miša Stojiljković, autor serijala “Tata, ti si lud” i podcasta “Iz muškog ugla” i dodao: „Sa decom treba razgovarati o novcu na vreme. Već od 5. razreda društvo počinje da utiče na decu i roditelji nemaju 100% kontrole. Deca uvek treba da znaju i da novac nije cilj, već sredstvo za sticanje novih iskustava.“

Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske edukacije Erste banke i moderatorka prvog panela, osvrnula se na loše rezultate koje naši đaci ostvaruju na PISA testiranju, tokom kojeg se proverava i nivo finansijske pismenosti. Iako u našem obaveznom školskom programu još uvek nema predmeta posvećenih finansijskoj edukaciji, dobra vest je da postoje inicijative i programi koji su u fazi razvoja.

Dr Slađana Sredojević, rukovodilac centra za bankarsku obuku Udruženja banaka Srbije istakla je da postoje programi koji će uticati na finansijsku edukaciju dece. Erste banka je takođe pokrenula program „Škola novca za osnovca“, namenjen učenicima osnovnih škola. Cilj ovog programa je da utiče na povećanje finansijske pismenosti dece školskog uzrasta.

Da uvek treba ulagati novac u iskustva i stvaranje uspomena, a ne samo u prolazne stvari, stav je Jovane Ružičić, direktorke udruženja „Centar za mame“.

„Redovno razgovaram sa svojom decom o novcu. Ne znam kada je pravi trenutak, tj. uzrast za početak razgovora o novcu, ali od početka pričam o ključnim vrednostima koje želim da prenesem svojoj deci“, naglasila je Jovana.

Drugi panel: Mi i naše finansijsko zdravlje – kako brinemo o našem finansijskom zdravlju

–        Šta zapravo znači biti finansijski zdrav?

–        Da li štednja zavisi samo od visine zarade?

–     Kako je rad od kuće uticao na tržište rada – šta se promenilo i koliki je udeo neformalno obrazovanje imalo u ovim promenama?

O ovim temama razgovarali smo tokom drugog panela, posvećenom finansijskom zdravlju.

„Štednja je stvar odluke, a ne visine zarade“, naglasila je Nevena Milutinović, direktorka filijale Erste banke i dodala: „Kod štednje je najvažniji cilj koji imate.“

Na Nevenin uvid nadovezala se Karolina Herbut, finansijska savetnica i biznis kouč i predsednica CEFIN: „Ciljevi su zaista važni. Ako nemate cilj, svaki iznos novca možete da potrošite, a da ne poboljšate kvalitet života. Kada vam na kraju meseca ostane višak novca, on treba da ima dobru namenu – da znate gde ćete ga usmeriti.“

O promenama na tržištu rada od početka pandemije do danas i uticaju neformalnog obrazovanja na tržišna dešavanja, svoje utiske podelila je Ana Jovanović, direktorka i osnivačica „Krojačeve škole“ – online platforme za obrazovanje.

„Od početka pandemije zabeležili smo neverovatan skok broja upisa onlajn kurseva. Do danas se interesovanje nije smanjilo“, navela je Ana Jovanović i dodala: „U početku su polaznici masovno upisivali kurseve poslovnih veština. Sada se fokus prebacio na prekvalifikaciju i ostvarenje dodatne zarade. Nekima je rad od kuće toliko prijao da su čak promenili profesiju da bi nastavili da rade od kuće.“

Moderatorka panela, Biljana Aleksić, potpredsednica CEFIN, osvrnula se na sopstveno karijerno iskustvo: „Tokom pandemije sam preduzetničke boje zamenila radom kod poslodavca, a u međuvremenu se stvorila i prilika za ostvarenje dodatne zarade kroz content writing.“

Nakon zvaničnog programa podelili smo i vredne nagrade koje su obezbedili partneri događaja:

Za sve koji su pratili događaj,obezbedili smo popust od 20% za kupovinu putem sajtova kod svih partnera do 15. aprila uz kod CEFIN. Za kupovinu u Finesi popust je obezbeđen na pojedinačne naslove, popust se ne odnosi na pakete knjiga.

Ako su ti ovi kratki uvidi sa događaja zanimljivi i želiš da saznaš više o temama koje smo pokrenuli tokom događaja, besplatno pogledaj snimak Virtuelnog money meetupa.

Svi iz CEFIN tima se radujemo što uz podršku partnera možemo da utičemo na širenje finansijske edukacije i damo svoj doprinos.

Do nekog narednog susreta!

CEFIN tim

Za fotografije se zahvaljujemo fotografkinji: Jovana Džopalić.

Scroll to Top